Elf Jumbo-winkels van ondernemers Paul Papo en Anrico Maat ontvingen vandaag het Super Supermarkt Keurmerk. De uitreiking vond plaats bij Jumbo Meerstad in Groningen. Bram de Jong, voorzitter van de stichting Super Supermarkt Keurmerk reikte de elf certificaten uit aan Paul Papo. Bij de uitreiking waren ook wethouders van de gemeenten Groningen, Noordenveld en Achtkarspelen aanwezig. Het Super Supermarkt Keurmerk is een keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich bijzonder inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt.
Bram de Jong, voorzitter Stichting Super Supermarkt Keurmerk, reikte de keurmerken uit. Hij benadrukte dat het SSK geen eenvoudig te behalen keurmerk is. Paul Papo is supertrots op het behaalde resultaat: ‘We vinden het erg belangrijk dat wij met onze winkels een positieve invloed op de maatschappij en onze omgeving hebben. We nemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dan ook zeer serieus – zowel op kleine als op grote schaal. Dat doen we onder andere door goede doelen te steunen, in te zetten op minder verspillen, het investeren in talentontwikkeling van onze collega’s en de samenwerking met lokale boeren en andere leveranciers.’
Het Super Supermarkt Keurmerk is verleend aan:
- Jumbo Bedum
- Jumbo Drachten Stationsweg
- Jumbo Foodmarkt Groningen
- Jumbo Groningen Grote Markt
- Jumbo Groningen Meerstad
- Jumbo Groningen Reitdiep
- Jumbo Groningen Wilhelminakade
- Jumbo Haren Anjerplein
- Jumbo Leek
- Jumbo Roden
- Jumbo Surhuisterveen
Van belang voor leefomgeving
Inge Jongman (wethouder gemeente Groningen) benadrukte het belang van de supermarkten voor de leefomgeving. “Met name in een wijk als Meerstad, die nog volop in ontwikkeling is de supermarkt een sociaal ontmoetingspunt en heeft zo een belangrijke sociale functie.” In lijn met duurzame opzet van de wijk prees zij ook de duurzame inzet van Maripaan.
Dubbele felicitaties kwamen van Jelle Boersma (wethouder Achtkarspelen). Hij feliciteerde Paul Papo in eerste instantie met de heropening van de Jumbo in Surhuisterveen. Boersma ging in het ‘mienskip’, de gemeenschapszin. “Wij zijn bijvoorbeeld erg blij met de manier waarop jullie met arbeidsparticipatie omgaan.”
Robert Meijer (wethouder Noordenveld) gaf aan duidelijk de inzet te zien van de zelfstandig ondernemers achter de winkels. “We zien dat terug in de enorme lokale betrokkenheid, of het nu gaat om de ondersteuning van het verkeersexamen tot extra inzet voor minder bedeelden” zo complimenteerde hij de Maripaan groep.
Lokaal maatschappelijk betrokken ondernemen
Elke winkel van de Maripaan werd afzonderlijk getoetst aan zeven criteria. Met het behalen van het keurmerk wordt bevestigd dat de betreffende vestiging voldoet aan de strenge eisen waar het gaat om: lokale betrokkenheid, onderscheidend assortiment, stimulerend personeelsbeleid, duurzame energie, bewuste afvalreductie, veilige omgeving en slimme logistiek.
De beoordeling vindt plaats aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die bij een voldoende score wordt opgevolgd door een bezoek van een auditor. Aan de hand van de vragenlijst en het rapport van de auditor beslist de certificeringsraad van het SSK of het keurmerk daadwerkelijk wordt toegekend.
Vijf Jumbo-winkels van Maripaan zijn nog niet voorgedragen voor het keurmerk. Maripaan heeft de ambitie om ook deze winkels te laten certificeren. Dit gebeurt dan ook na een verbouwing van de betreffende winkels.
Jumbo Groningen Ciboga heeft het keurmerk al in 2013 behaald.