Lonen mogen echt niet verder stijgen
De omzet is nog steeds goed, al drukken de fors gestegen kosten op het rendement. “Nee, dat is niet meer wat het was, al heb ik geen reden tot klagen. Maar neem de personeelskosten: die zijn in anderhalf jaar met bijna 30% gestegen! Ik vind het wel een hele uitdaging om daar grip op te blijven houden. Er komt weer een nieuwe cao-ronde aan maar ik vind dat de lonen echt niet verder mogen stijgen”, aldus Harlaar. “Dan moet ik misschien in werkgelegenheid gaan snijden, wat ik niet wil. Een maand geleden hebben we het serviceplein helemaal aangepakt en uitgebreid met meer zelfscankassa’s. Omdat de tabak uit de winkel is, scheelt dat handjes maar ik wil niet verder gaan verschralen in personeel. Het personeelsbestand blijft nu op sterkte, maar het verloop is wel hoger omdat er voor jongeren veel meer te kiezen is. Daar moeten we mee ‘dealen’. Daarentegen hebben we vorig jaar, tijdens ons 20-jarig bestaan, twaalf mensen in het zonnetje gezet die hier 20 jaar in dienst waren. Dat zegt ook wel wat tegenwoordig.”
Afscheid van rookwaren
Natuurlijk hadden we het met Harlaar ook over twee actuele onderwerpen: de ban op rookwaren in de supermarkt per 1 juli en de statiegeldproblematiek.
Wat betreft het eerste onderwerp heeft Harlaar nog gekeken of hij elders een ‘gemakswinkel’ kon openen. Hij zag daar uiteindelijk toch van af. “Ik mis nu circa 15.000 euro omzet per week, waar overigens weinig marge op zat, maar we draaien tot nu toe een significant betere zomer”, vertelt Harlaar. “Zo zien we veel meer Duitsers en Belgen en zij compenseren het verlies van de rookwaren volledig. Of we merken dat vaste klanten nu eerder over de grens shoppen? Ik zie dat niet gebeuren, maar kan het niet met cijfers onderbouwen. Het is puur een gevoel. Misschien is dat later in het najaar beter meetbaar, zonder alle toeristen.”
Statiegeld schiet doel voorbij
Ten aanzien van de statiegeldproblematiek is Harlaar duidelijk: het inleversysteem schiet zijn doel volledig voorbij. “Je ziet mensen in afvalbakken graaien op zoek naar flesjes/blikjes en dat zorgt voor meer troep op straat. Een averechts effect dus. En de flesjes en blikjes die worden ingeleverd zijn vaak vies en plakkerig. Dat zorgt regelmatig voor storingen. Nee, het is geen feest om met dit systeem te werken. En nu valt de handling hier nog mee. Bij mijn collega’s aan de kust is het helemaal een ramp.”