Jeffrey Pollemans, AH Etten-Leur: Ongewenste concurrentie voorkomen

01-08-2024

Jeffrey Pollemans, AH-ondernemer in ­centrum Etten-Leur, werd geconfronteerd met ­plannen voor verbouwing en upgrading van het naastgelegen overdekte ­winkelcentrum. ­Bovendien werkte de gemeente aan een nieuwe ­centrumvisie. Redenen voor ­Pollemans om ­Lokaal Retailbelang te vragen om ­ondersteuning. We spraken met Pollemans over zijn ervaringen.

“Ik zit naast een overdekt winkelcentrum. De eigenaar daarvan wilde het centrum ‘upgraden’. Dat zou betekenen meer appartementen, zowel sociale huur als koop, een aanpassing van het winkeldeel met onder andere een foodcourt en een supermarkt van 1.600 m2. Maar geen extra parkeerplekken.”

Die plannen leidden tot onrust bij Pollemans die net ruim vier jaar geleden de supermarkt van zijn vader had overgenomen. Wat zou een en ander betekenen voor zijn omzet en de loop naar zijn winkel en de speciaalzaken rond zijn supermarkt?

Los van de plannen voor het winkelcentrum werkte de gemeente aan een centrumvisie voor Etten-Leur. Twee trajecten naast elkaar dus, wat het niet makkelijker maakte. Het leidde tot onduidelijkheid en nog wat extra onrust bij Pollemans en de collega-winkeliers.

Inzet Lokaal Retailbelang

Via het Vakcentrum werd Pollemans gewezen op Lokaal Retailbelang. Een adviseur van Lokaal Retailbelang heeft een overleg met de gemeente belegd om de zorgen te delen. Dat overleg leidde tot een extra onderzoek naar de mogelijkheden voor extra supermarkten in de gehele gemeente.

Daarnaast is door Lokaal Retail Belang gereageerd op de concept Centrumvisie. Daarbij is onder andere aangegeven dat het goed zou zijn om te komen tot een totale visie op de voorzieningenstructuur in Etten-Leur. De ontwikkeling van het centrum kan immers niet los gezien worden van ontwikkelingen elders in Etten-Leur.

De juiste achtergrond en het goede netwerk

Volgens Pollemans waren dat belangrijke bijdragen. “Het is toch iets heel anders dan een winkel runnen. Je wilt als ondernemer snel schakelen. Dit soort processen vraagt om een lange adem. De politiek hanteert een heel ander tempo. Bovendien beschikt de adviseur van Lokaal Retailbelang over de juiste achtergrond en het goede netwerk.”
“Natuurlijk heb ik ook wel mijn eigen contacten aangesproken, mijn verhuurder en franchisegever. Maar je ziet dat de adviseur van Lokaal Retailbelang beter onderbouwd in gesprek kan met de betrokken partijen, gemeente en vastgoed. Hij beschikt over de juiste kennis en weet hoe de diverse belangen liggen en processen lopen.”

Onderdeel van Vakcentrumlidmaatschap

Pollemans is inmiddels voorzitter van een ondernemersvereniging. “Die wil ik verder professionaliseren. In de reactie op de Centrumvisie is er bij de gemeente ook op aangedrongen om structureel overleg te voeren met de ondernemersverenigingen in het centrum. En ook daar ga ik steun voor zoeken via het Vakcentrum. Het is goed om te zien dat dergelijke faciliteiten ook onderdeel zijn van je lidmaatschap van het Vakcentrum.”

De stand van zaken

De upgrading van het winkelcentrum en daarmee de komst van een extra supermarkt ligt inmiddels stil. De vastgoedontwikkelaar heeft de plannen in de ijskast gezet als gevolg van aanvullende eisen van de gemeente met betrekking tot onder andere het aantal te realiseren sociale huurwoningen en het aantal parkeerplaatsen.
Volgens de gemeente is er in het centrum van Etten-Leur geen ruimte meer voor een extra supermarkt, maar moet worden ingezet op speciaalzaken.
De uitwerking van de centrumvisie ligt ook stil, maar wordt binnenkort weer opgestart. “Dan ga ik ook zeker weer contact zoeken met Lokaal Retailbelang”, aldus Pollemans.

Lokaal Retailbelang ondersteunt ondernemersverenigingen. Het Vakcentrum is een van de partners achter Lokaal Retailbelang. Heeft u behoefte aan ondersteuning neem dan contact op met het Vakcentrum (0348) 41 97 71 of reactie@vakcentrum.nl. Wij zorgen dan dat de juiste adviseur contact met u opneemt.