Weidegang is voorwaarde
De beschikbaarheid van graskaas is direct afhankelijk van het moment waarop de koeien voor het eerst naar buiten kunnen. Dat moment, vaak gepaard met de ‘koeiendans’ is voor veel veehouders dit weekend. Het duurt na de ‘koeiendans’ nog zo’n 9 a’10 weken voordat de weidemelk is verwerkt tot graskaas en in de winkels beschikbaar is.
De melk van koeien die het voorjaarsgras eten bevat zachte onverzadigde omegavetten. Dat maakt dat de kaas die van deze melk wordt gemaakt een zachte, smeuïge structuur heeft. Graskaas heeft ook een frisse smaak, anders dan kaas die van 'stalmelk' is gemaakt.
Gezonde delicatesse
Rick Brantenaar, woordvoerder namens de graskaascommissie: “Het eerste gras van het seizoen bevat doorgaans meer eiwitten, vitamines, mineralen en suikers dan het gras dat later in het jaar groeit. Naarmate het seizoen vordert en het gras ouder en rijper wordt, neemt het gehalte aan deze voedingsstoffen vaak af, terwijl het vezelgehalte toeneemt. Daarmee heeft graskaas dus niet alleen een andere smaak, maar is de kaas nog gezonder dan anders. Naar verwachting is de graskaas dit jaar tot en met augustus beschikbaar.”
Feestelijke start graskaasseizoen
De feestelijke start van het graskaasseizoen is op 24 mei, tijdens de Nationale graskaasdag in Woerden. Meer informatie over graskaas is te vinden op de website www.echtegraskaas.nl en natuurlijk bij de kaasspeciaalzaken en kaaskramen op de markten.