Graskaas eerder dan verwacht in de winkels

04-04-2025

Graskaasseizoen start op 24 mei

Kaasliefhebbers mogen er op rekenen dat de graskaas dit jaar al vanaf 24 mei beschikbaar is. Dat maakt de graskaascommissie, bestaande uit kaasproducenten, kaasboeren en kaashandelaren, vandaag bekend. Daarmee start het graskaasseizoen zo’n drie weken eerder dan de commissie oorspronkelijk inschatte. Het mooie en droge voorjaar maakt dat de koeien eerder dan verwacht de wei in kunnen en dus eerder vers gras eten. Dat verse gras is bepalend voor de smaak en unieke eigenschappen van graskaas. 

Weidegang is voorwaarde

De beschikbaarheid van graskaas is direct afhankelijk van het moment waarop de koeien voor het eerst naar buiten kunnen. Dat moment, vaak gepaard met de ‘koeiendans’ is voor veel veehouders dit weekend. Het duurt na de ‘koeiendans’ nog zo’n 9 a’10 weken voordat de weidemelk is verwerkt tot graskaas en in de winkels beschikbaar is.

De melk van koeien die het voorjaarsgras eten bevat zachte onverzadigde omegavetten. Dat maakt dat de kaas die van deze melk wordt gemaakt een zachte, smeuïge structuur heeft. Graskaas heeft ook een frisse smaak, anders dan kaas die van 'stalmelk' is gemaakt.

Gezonde delicatesse

Rick Brantenaar, woordvoerder namens de graskaascommissie: “Het eerste gras van het seizoen bevat doorgaans meer eiwitten, vitamines, mineralen en suikers dan het gras dat later in het jaar groeit. Naarmate het seizoen vordert en het gras ouder en rijper wordt, neemt het gehalte aan deze voedingsstoffen vaak af, terwijl het vezelgehalte toeneemt. Daarmee heeft graskaas dus niet alleen een andere smaak, maar is de kaas nog gezonder dan anders. Naar verwachting is de graskaas dit jaar tot en met augustus beschikbaar.”

Feestelijke start graskaasseizoen

De feestelijke start van het graskaasseizoen is op 24 mei, tijdens de Nationale graskaasdag in Woerden. Meer informatie over graskaas is te vinden op de website www.echtegraskaas.nl en natuurlijk bij de kaasspeciaalzaken en kaaskramen op de markten.

Logo Graskaas