Als ondernemer in de food-retail heeft u te maken met de regels rondom Single-Use Plastics (SUP). Deze regels zorgen ervoor dat steeds meer wegwerpplastic niet meer gebruikt mag worden. In dit artikel zetten wij drie belangrijke ontwikkelingen kort voor u op een rij, zodat u goed geïnformeerd blijft over de SUP-regelgeving.
- Stappenplan van de overheid voor herbruikbare alternatieven
De overheid heeft een handig stappenplan ontwikkeld voor het aanbieden van herbruikbare alternatieven. Dit plan biedt duidelijke richtlijnen voor de overgang en geeft aan welke stappen u kunt volgen om succesvol over te schakelen.
U kunt bijvoorbeeld herbruikbare bekers en bakjes gebruiken in plaats van wegwerpplastic. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn op de lange termijn. Daarnaast heeft de overheid gekeken naar manieren om deze veranderingen te financieren. Er zijn mogelijk subsidies of andere financiële mogelijkheden beschikbaar om u te ondersteunen bij deze overstap. Als u een restaurant, koffiecorner of bedrijfskantine heeft, kan dit een mooie kans zijn om te verduurzamen.
- Evaluatie van de SUP-regels en aanpassingen
De overheid heeft recent onderzocht of de regels rondom SUP wel effectief zijn. Dit onderzoek heeft geleid tot de conclusie dat de huidige regels op een aantal punten aangepast moeten worden. De nieuwe regels zullen in de loop van 2025 worden vastgesteld en brengen onder andere belangrijke veranderingen met zich mee voor supermarkten en foodspeciaalzaken.
Hieronder de twee belangrijkste veranderingen:
Beperkte uitzondering voor consumptie ter plaatse:
De uitzondering die geldt op het plastic verbod voor plastic bekers en bakjes die hoogwaardig gerecycled worden, zal alleen nog gelden voor gesloten evenementen. Dit betekent dat horecaondernemers, bedrijven, supermarkten, kiosks, sportclubs of andere instelling deze uitzondering niet meer kunnen gebruiken.
Herbruikbare alternatieven voor consumptie onderweg:
De meerprijs voor het aanbieden van plastic bekers en bakjes wordt per 1 januari 2026 afgeschaft voor voorverpakte producten en maaltijdbezorging. De meerprijs blijft nog wel gelden voor situaties waar de drank of maaltijd ter plekke wordt verpakt en meegegeven.
De meerprijs wordt bovendien landelijk vastgesteld op € 0,25.
- Tijdelijke stopzetting van de handhaving van de SUP-regels
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de handhaving op onderdelen van de SUP-regels tijdelijk is stopgezet.
Dit betekent bijvoorbeeld dat ILT tot en met 31 december 2025 niet zal controleren op de verplichte meerprijs voor bekers en bakjes bij consumptie to go.
Het is belangrijk om te weten dat de nieuwe regels pas echt per 1 januari 2026 van kracht gaan. Tot dan zijn de geldende regels nog steeds wel van kracht, handhaving of niet.
Voor meer informatie kunt u terecht op: www.vakcentrum.nl/sup
U kunt ook bellen met het Vakcentrum (0348) 41 97 71.