In de praktijk
De RI&E moet schriftelijk aanwezig zijn in de onderneming en ter inzage liggen voor de medewerkers. Het plan van aanpak moet aantoonbaar actueel worden gehouden. Elk bedrijf moet tenminste een medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. Dit mag niet iemand van buiten zijn. Bij bedrijven met maximaal 25 medewerkers mag ook de eigenaar/directeur deze rol vervullen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging (indien aanwezig) instemmen met de benoeming van de preventiemedewerker. Het niet aanstellen van een preventiemedewerker kan een boete opleveren van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Online RI&E aanvragen
Het Vakcentrum ondersteunt Vakcentrumleden met opzetten van hun RI&E, door middel van een online tool. Het programma leidt u door een vragenlijst waarmee u zelf gevaren en risico’s inventariseert. Aan het eind van de online tool heeft u een evaluatie en een Plan van Aanpak (PvA) in handen. Met behulp van deze dienst zijn ondernemers jaren verzekerd van een valide RI&E en PvA.
Door inspanning van het Vakcentrum is dit RI&E-instrument voor bedrijven met 25 medewerkers of minder voor de levensmiddelendetailhandel vrijgesteld van toetsing. Dat houdt in, dat bedrijven, die gebruik maken van dit instrument en onder deze branche vallen, de RI&E niet meer hoeven te laten toetsen. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.
RI&E aanvragen