Digitale veiligheid
Plotseling geen toegang meer tot uw klantgegevens of een geïnfecteerde mail naar al uw relaties: het kan ook u zomaar overkomen. Online criminaliteit, zoals hacking of ransomware, is een steeds grotere zorg. Hoe kunt u zich als ondernemer beschermen tegen deze vorm van criminaliteit? En hoe laat u zien dat uw digitale infrastructuur veilig is en uw zakenrelaties daarop kunnen rekenen (NIS2). Vakcentrum is partner van het platform ‘Samen Digitaal Veilig’.
Bij digitale criminaliteit wordt vaak gedacht aan de grote bedrijven. Iedereen herinnert zich nog de hack van de ECT-containerterminal in Rotterdam of heeft gehoord van aanvallen op bankensite. Maar juist ook mkb-bedrijven zijn een geliefd doelwit. Juist omdat zij hun beveiliging vaak minder goed geregeld hebben. Het gaat hackers daarbij meestal niet om uw gegevens. Die zijn vaak alleen voor u zelf van belang. Het gaat hackers om het platleggen van uw bedrijfsproces. Daarmee kunnen ze u hard treffen.
Vandaar dat brancheorganisaties en de overheid het platform Samen Digitaal Veilig hebben ontwikkeld. Het doel? Aangesloten bedrijven ‘wapenen’ tegen digitale criminelen.
Digitaal veilig in een half uur per half jaar
Met een paar simpele maatregelen kunt u uw digitale veiligheid verhogen. Slimme adviezen en vragenlijsten voor uzelf, uw medewerkers en uw ICT-leveranciers helpen u daarbij op weg. De resultaten krijgt u gepresenteerd in een overzichtelijk Veiligheidsdashboard.
De te nemen maatregelen worden uitgelegd in heldere video’s voor u en uw medewerkers. En u krijgt adviezen voor het overleg met uw ICT-leverancier.
Met een half uur per half jaar, zet u al flinke stappen in het verhogen van uw digitale veiligheid.
Snel aan de slag
In slechts drie minuten maakt u uw eigen Samen Digitaal Veilig account aan en voegt u uw medewerkers en IT-leveranciers toe.
U en uw medewerkers bekijken korte video's
Online, dus op ieder moment, op iedere plek. Bij elke video horen vragen. Beantwoord ze en ga door naar de volgende video. U bent klaar in een paar minuten.
Vergeet uw leveranciers niet!
Uw IT-leveranciers ontvangen een lijst met vragen die zij invullen. Daarmee checken wij voor u of uw bedrijf veilig is.
Alles in een overzichtelijk dashboard
Bekijk de voortgang van u, uw medewerkers en uw IT-leveranciers.
Toch getroffen?
Gebruik het cybernoodplan
Zorg ook dat u dit noodplan snel bij de hand hebt, voor het geval dat.
NIS2
Bedrijven moeten niet alleen zorgen voor hun eigen digitale veiligheid, maar ook samenwerken om de veiligheid in de toeleveringsketen te waarborgen. De ketenzorgplicht is een belangrijk onderdeel van de NIS2-wetgeving.
Toeleveranciers die niet voldoen aan de NIS2-richtlijnen lopen het risico dat de grote bedrijven waaraan ze leveren, overstappen naar een andere leverancier. Zij eisen namelijk kwaliteit en continuïteit, ook als het gaat om cybersecurity.
CER, niet van toepassing
Vaak wordt in publicatie over NIS2 ook de 'CER-richtlijn' genoemd. Deze richtlijn betreft de fysieke veiligheid van organisaties en is vooralsnog niet van toepassing op winkelbedrijven.
Is NIS2 noodzakelijk?
Kijk via Samen Digitaal Veilig of NIS2 voor u noodzakelijk is en welke stappen u dan kunt nemen.
Cyberverzekering
Geschat wordt dat de Nederlandse retail jaarlijks 12 miljard euro verliest aan digitale fraude (onderzoek Ayden).
Vakcentrum verzekeringspartner Supergarant biedt een speciale cyberverzekering die niet alleen de financiele risico's opvangt maar ook belangrijke ondersteuning biedt, voor en na een incident.
Vakcentrumleden krijgen 10% korting op de premie.
CyberverzekeringSubsidie Mijn Cyberweerbare zaak voor kleine ondernemingen
Kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen kunnen subsidie aanvragen voor het verbeteren van de 'digitale weerbaarheid'. De subsidie dekt 50% van de kosten van een cybermaatregel tot een maximum van € 1.250. Aanvragen kunnen tot en met 31 december worden ingediend.
Meer informatie of aanvragen van de subsidie