Uitleg regelgeving

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is Europese wetgeving die grote bedrijven verplicht om hun duurzaamheidsbeleid en prestaties gedetailleerd te rapporteren. Deze regelgeving gaat verder dan eerdere richtlijnen en legt een sterkere nadruk op transparantie rondom milieu, sociale aspecten en governance (ESG). Door deze nieuwe richtlijn moeten bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen zorgvuldig bijhouden en rapporteren, zodat investeerders, klanten en andere belanghebbenden een betrouwbaar en gedetailleerd beeld krijgen van de duurzame prestaties van het bedrijf.

Wat Is de CSRD en wat zijn de gevolgen voor het bedrijfsleven?

De CSRD is bedoeld om duurzaamheid een centrale rol te geven binnen bedrijfsvoering en investeringsbeslissingen. Het doel is om bedrijven aan te moedigen hun impact op milieu en maatschappij beter in kaart te brengen en te delen. De CSRD richt zich voornamelijk op grotere bedrijven, maar kan indirect ook gevolgen hebben voor kleinere ondernemers. De informatiebehoefte van grote ketenpartners kan ertoe leiden dat MKB-ondernemingen gevraagd worden hun eigen duurzaamheidsinspanningen te communiceren. Om het MKB hierbij te ondersteunen, werkt het Vakcentrum op basis van de Voluntary Small and Medium-sized Enterprises European Sustainability Reporting Standard (VSME 2024). Deze vrijwillige rapportagestandaard, biedt een gestructureerde en toegankelijke manier voor kleinere bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen zichtbaar te maken en de verwachtingen van grotere partners te kunnen beantwoorden.

Voor wie geldt de CSRD?

De CSRD wordt gefaseerd ingevoerd en geldt in eerste instantie voor grote bedrijven:

  • Grote beursgenoteerde bedrijven: Vanaf rapportagejaar 2025.
  • Niet-beursgenoteerde bedrijven die aan minimaal twee van de drie criteria voldoen (meer dan 250 werknemers, meer dan €40 miljoen omzet, of meer dan €20 miljoen op de balans): Vanaf rapportagejaar 2025.
  • Kleinere beursgenoteerde bedrijven: Vanaf rapportagejaar 2026.

Hoewel het MKB meestal niet direct onder de CSRD valt, kan het nuttig zijn voor kleinere bedrijven om al vroeg na te denken over duurzaamheid en transparantie. Door gebruik te maken van richtlijnen zoals de VSME ERS, kunnen zij hun positie versterken en voorbereid zijn op toekomstige rapportageverplichtingen.

Ondersteuning van het Vakcentrum voor vooruitstrevende bedrijven

Met de toenemende vraag naar transparantie en duurzame bedrijfsvoering biedt het Vakcentrum essentiële ondersteuning aan bedrijven die vooruit willen lopen op hun verplichtingen. Door nu al te investeren in het meten en rapporteren van duurzaamheidsgegevens, kunnen bedrijven zichzelf positioneren als duurzame partners en bouwen zij aan vertrouwen bij klanten en ketenpartners.

Neem contact op met de helpdesk

Heeft u vragen over de CSRD, de VSME, of wilt u meer weten over hoe de Impact Monitor Duurzaamheid uw bedrijf kan helpen? Neem gerust contact op met onze Digitale Helpdesk voor ondersteuning.

Naar de helpdesk