De 'Forced Labour Regulation', afgekort FLR, verbiedt bedrijven om producten die zijn vervaardigd met dwangarbeid te importeren of verkopen op de Europese markt of vanuit de Europese markt te exporteren. In wezen moeten bedrijven de autoriteiten voorzien van een transparante toeleveringsketen, inclusief alle leveranciers die betrokken zijn bij het productie- en transportproces. De Europese Commissie zal een coördinerende rol spelen en bedrijven concreet ondersteunen, onder andere met een lijst met hoge risico’s.
De Europese Commissie zal onderzoeken buiten het grondgebied van de EU leiden. Doen mogelijke misbruiken zich voor op het grondgebied van een lidstaat, dan leidt de bevoegde autoriteit van die lidstaat het onderzoek. Indien de bevoegde autoriteiten bij de beoordeling van mogelijke schendingen van deze verordening nieuwe informatie over de vermoedelijke dwangarbeid vinden, moeten zij de bevoegde autoriteiten van andere lidstaten in kennis stellen van feiten die plaatsvinden op hun grondgebied. Evenzo moeten zij de Commissie ervan in kennis stellen dat de vermoedelijke dwangarbeid zich buiten de EU voordoet.
Het verbod is van toepassing op elk product waarbij dwangarbeid wordt gebruikt ongeacht welke fase van de toeleveringsketen van het product het betreft. Dit omvat de winning, oogst, productie, fabricage, bewerking of verwerking van elk onderdeel van het product. Producten die aangeboden worden op online platformen worden ook vermeld in de verordening en moeten ook volledig vrij zijn van dwangarbeid.
De FLR maakt deel uit van een reeks voorgestelde richtlijnen over de mensenrechten in toeleveringsketens, zoals de CSRD, Ontbossing (EUDR) en de CSDDD.