Netcongestie

Er is toenemende druk op het elektriciteitsnetwerk: de vraag en het aanbod van elektriciteit overtreffen de beschikbare capaciteit. Deze 'netcongestie' kun je zien als een file op het elektriciteitsnet, die vooral op piekmomenten ontstaat. Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Netcongestie heeft invloed op ondernemers

Netcongestie groeit door toename van stroomverbruik en de teruglevering van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Het elektriciteitsnet, oorspronkelijk ontworpen voor eenrichtingsverkeer, kan deze extra belasting niet altijd aan.

Netcongestie komt steeds vaker voor en zal naar verwachting nog tot na 2030 spelen. Als mkb-ondernemer is het belangrijk om de gevolgen te begrijpen en stappen te nemen om de impact op je bedrijf te beperken.

Wat zijn mogelijke gevolgen van netcongestie?

Netcongestie kan diverse gevolgen hebben voor jouw mkb-bedrijf, zoals:

  • Extra kosten van netbeheerders voor bedrijven die tijdens piekmomenten veel stroom verbruiken.
  • Mogelijke vertraging of onmogelijkheid om een nieuw bedrijf aan te sluiten of een bestaande bedrijfslocatie uit te breiden.
  • In het ergste geval kunnen stroomstoringen of stroomuitval optreden, wat je bedrijfsprocessen verstoort.

Wat kun je doen om de impact van netcongestie op jouw bedrijf te beperken?

Gelukkig zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om de gevolgen van netcongestie voor jouw mkb-bedrijf te minimaliseren:

  • Verminder je stroomverbruik door energiezuinige apparaten te gebruiken en je verlichting aan te passen.
  • Investeer in flexibele energieoplossingen, zoals zonnepanelen en een accu, zodat je de stroom die je zelf opwekt kunt opslaan. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en ontlast je het.
  • Maak gebruik van slimme netwerktechnologie om je energieverbruik real-time te monitoren en beheren. Spreid je energieverbruik over de dag en pas het zoveel mogelijk aan op de piekmomenten op het net.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar meer informatie over netcongessie? Bekijk dan de website van DEB.

Direct naar DEB